Michel Kuijer
Al sinds mijn studie Scheepsbouw aan de TU-Delft ben ik geïnteresseerd in het zogenaamde systeemdenken: hoe delen passen in een groter geheel (het ‘systeem’) en hoe die delen onderling samenhangen. Life Cycle Management (van bijvoorbeeld schepen), heeft mij tijdens mijn studie doen nadenken over hoe je in de ontwerp- en bouwfase rekening kan houden met het latere gebruik en onderhoud. Het overstijgen van verschillende vakdisciplines maar ook het verbinden van uiteenlopende fases zoals ontwerp- en onderhoudsfase, hebben mij geïntrigeerd en uitgedaagd. Sindsdien ben ik altijd werkzaam geweest in wat nu Asset Management heet.
Na mijn kennismaking met System Dynamics ontdekte ik hoe ‘assets’ (fysieke kapitaalgoederen) in hun dynamische context geplaatst kunnen worden. Zo kon ik concreet invulling geven aan Life Cycle Management: Onderbouwde toekomstverkenningen die inzicht geven in hoe assets zich gaan gedragen in de toekomst en door welke factoren dat gedrag wordt bepaald.
Om de werking van een systeem zichtbaar te maken, en dan met name om assets in hun complexe en dynamische context te plaatsen, hebben wij binnen Copernicos Groep de methodiek Asset Dynamics in het leven geroepen. Asset Dynamics biedt de mogelijkheid om het ‘systeem’ – bestaande uit vele factoren die elkaar wederzijds beïnvloeden – inzichtelijk te maken in relatie tot prestaties, risico’s en kosten respectievelijk opbrengsten.
Deze aanpak delen wij graag met de organisaties met wie wij samenwerken. Met de ambitie dat ook zij Asset Dynamics opnemen in hun werkwijze om zo te komen tot betere en vooral duurzamere resultaten.