waarom monitoren?

Bij Monitoren richten we ons op het bewaken van de voortgang. Worden de verbeteringen ook echt doorgevoerd en zo ja, wat betekent dat dan voor het gehele systeem van bijvoorbeeld onderhoud? Bij deze fase is het belangrijk om te blijven kijken naar mogelijke veranderingen in bijvoorbeeld de context of in inzichten van stakeholders. Bij het verbeteren komen misschien wel nieuwe data of technologische innovaties naar boven. Om te begrijpen hoe deze wijzigingen inwerken op de verbeteringen, is het soms nodig om nieuwe scenario-analyses te maken. We komen dan weer terug bij het model en passen dit waar nodig aan. Deze herijkings-slagen zijn nodig om vinger aan de pols te houden: zo krijgen we meer inzicht in het effect van verbeteringen op de doelstellingen. Het onderliggende model uit de Modelleerfase fungeert hierbij als een gezamenlijke grond. Het fungeert als kennisbasis en als communicatiemiddel waarop elke keer teruggegrepen kan worden.

verbeteren

De fase monitoren lijkt de laatste stap te zijn binnen de Copernicos Aanpak. Maar het proces van leren houdt hier niet op. De eerder gemaakte stappen van verbinden, begrijpen en verbeteren komen in deze  fases allemaal weer terug. Bij het verbeteren zoeken we verbinding (tussen de uitvoerenden) en bij het monitoren begrijpen we steeds beter hoe de opgave precies in elkaar zit (door haar aan te vullen met vernieuwde inzichten). Zo ontstaan er feedbacklussen in onze Aanpak zelf. We grijpen bij de uitvoering of het verbeteren soms weer terug naar het model of naar de scenario-analyse. En van daar soms weer terug naar de mappingfase. Zo stellen we telkens de aanpak en de uitvoering bij door te blijven kijken naar veranderingen in het systeem.

ONZE AANPAK

verbind, begrijp, verbeter

De Copernicos aanpak is een integrale aanpak. Samen met onze opdrachtgevers kijken we naar verschillende belangen en doelen en zoeken we naar onderlinge samenhang. We verbinden (schijnbaar tegenstrijdige) ambities, brengen uitdagingen en kennis in kaart, en begrijpen beter de samenhang. Complexiteit wordt  zichtbaar gemaakt, evenals achterliggende factoren die verbetering van prestaties beïnvloeden. Met behulp van scenario’s schetsen we een gezamenlijk beeld van hoe de toekomst er uit kan zien, én wat er in welke projectfase moet gebeuren om daar te komen. Voor iedereen wordt zo duidelijk wat er moet gebeuren en waarom. Zo bereid je je voor op toekomstige ontwikkelingen en neem je afgewogen beslissingen.
Verbind op je doelen, begrijp de samenhang en kom tot betere besluiten.

wat we doen

onze oplossingen

asset dynamics

Oplossingen voor assetmanagement

Dankzij Asset Dynamics zijn je besluiten toekomstbestendig. Effecten van mogelijke maatregelen zoals investeringen, andere onderhoudsstrategieen of ander gebruik kun je met Asset Dynamics verkennen en onderzoeken. Dit geeft je helder inzicht in de functionele, milieu- en financiële prestaties van je assets in de toekomst. Ook kan je de prestaties analyseren onder veranderende omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan de invloed van (energie-)prijsstijgingen. Asset Dynamics is een modelleer- en simulatieomgeving om scenario-analyses uit te voeren.

storm

Oplossingen voor innovatiemanagement

STORM is onze methode om een (maatschappelijke) opgave systematisch in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie of een duurzame leefomgeving. Zo wordt helder welke innovaties en maatregelen het meeste bijdragen.  

STORM brengt alle betrokken partijen bij elkaar die gezamenlijk een portfolio van innovaties samenstellen en de randvoorwaarden creeren waarmee ze samen de vastgestelde doelen behalen. 

Met STORM kom je tot een gedragen en systematische aanpak van een opgave. 

 

COPERNICOS

projecten waar we trots op zijn

zie alle projecten

Ministerie van Defensie

Defensiematerieel is technisch complex, er worden hoge eisen gesteld aan het prestatievermogen en zowel de investerings- als exploitatiekosten van dit materieel zijn hoog. Defensie operaties vinden altijd plaats in een sterk dynamische omgeving.

Rijkswaterstaat

Vanwege een sterke afname van waterkwaliteit in de Grevelingen is de noodzaak ontstaan voor een waterdoorlatende waterkering: het ombouwen van de huidge gesloten Brouwersdam.

KENNIS

onze laatste inzichten

Verkorten onderhoudsperiode

Je wilt de onderhoudstijd van je assets verkorten, maar ze hebben nu eenmaal onderhoud nodig om te blijven functioneren. Tijdens dat onderhoud zijn ze buiten gebruik en dat kost geld. Daarom spoor je onderhoudsafdelingen en -bedrijven aan om sneller en harder te werken, zodat je je assets weer sneller in bedrijf kan nemen. Maar dit is geen effectieve oplossing. Waarom niet? Dat lees je hieronder.

Lees meer

Toekomstbestendig budget

Scenario-denken zorgt voor inzicht in de impact van je budget. Je kostenraming wordt dynamischer en je speelt in op een steeds veranderende toekomst. De 5 voordelen lees je hier.

Lees meer

Effectieve aanpak van de energietransitie

Bij de energietransitie in een gemeente of provincie komt heel wat kijken: van enorm veel betrokkenen tot maatregelen op de meest uiteenlopende gebieden. Hoe zorg je dat je een compleet beeld hebt en alle neuzen dezelfde kant op staan, zodat je uiteindelijk tot een effectieve aanpak komt waar iedereen achter staat? Dat lees je in dit artikel.

Lees meer

De Transitie Expeditie

We zijn onderweg naar een onzekere toekomst. Een toekomst die we samen moeten ontdekken en die we duurzamer willen maken dan vandaag. Een toekomst die we individueel, maar ook als collectief vorm kunnen geven. En daar zijn keuzes voor nodig.

Lees meer